Centrum szkoleniowe

Dietetyka / coaching / psychodietetyka

Praca z małym pacjentem w gabinecie dietetyka przy wykorzystaniu technik psychodietetycznych i coachingowych

-

Dlaczego warto stać się uczestnikiem?

Problem nadwagi i nieprawidłowych nawyków dotyka coraz to młodsze osoby. Tym samym mały pacjent w gabinecie dietetycznym nie stanowi już rzadkości. Praca z takim pacjentem wygląda zupełnie inaczej niż z pacjentem dorosłym – w pełni świadomym swoich decyzji żywieniowych. Stając się uczestnikiem warsztatów poszerzysz swoją wiedzę oraz zdobędziesz dodatkowe, praktyczne umiejętności niezbędne w pracy z małym pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych.

Dla kogo?

Warsztat skierowany jest do dietetyków, żywieniowców oraz psychodietetyków, zarówno tych studiujących jak i praktykujących. Dla osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę w zakresie pracy z dziećmi, przy wykorzystaniu technik zaczerpniętych z psychodietetyki i coachingu.

Główne zagadnienia poruszane na szkoleniu:

  1. Analiza najnowszych danych dotyczących tematyki nadwagi i otyłości wśród dzieci.
  2. Samoregulacja i silna wola u dzieci – czym są, jak nad nimi pracować, aby wspomóc zmianę nawyków żywieniowych u dzieci.
  3. Strategie samoregulacji u dzieci – czyli sposoby na „walkę” z pokusami – omówienie, analiza konkretnych przypadków małych pacjentów w gabinecie dietetyka: unikanie pokus, kontrola pokus, rozpraszanie uwagi, tłumienie
  4. Techniki ustalania celów i zasad z małym pacjentem, które pomogą dostrzec sens i wartość zmiany nawyków żywieniowych – opracowywanie materiałów, które zostaną wykorzystane w prywatnej praktyce.
  5. Głód, a apetyt ? Jak pomóc małemu pacjentowi rozróżnić te dwa pojęcia.
  6. W jaki sposób przystosować gabinet oraz materiały na wizytę małego pacjenta?
  7. Kiedy i jak rozmawiać z rodzicem małego pacjenta? Pułapki, na które należy uważać podczas obecności rodzica na wizycie?
  8. Kontakt i praca z rodzicem jako istotny determinant powodzenia postępowania dietetycznego u dziecka.
  9. Tworzenie narzędzi do pracy z małym pacjentem.
  10. Studium przypadków
  11. Praca nad obawami związanymi z podejmowaniem się opieki dietetycznej nad dzieckiem (z użyciem techniki coachingowej)

Metody szkolenia:

Szkolenie to będzie miało charakter warsztatowy, interaktywny. Prowadzone będzie z wykorzystaniem następujących metod dydaktycznych:

– ćwiczeń indywidualnych;

– pracy w grupach;

– dyskusji;

– mini wykładów.

Szkolenie kończy się wystawieniem imiennego certyfikatu.

Cena za uczestnictwo w szkoleniu

290 zł - bez zniżek

260 zł - dla studentów

250 zł - dla osób, ktore wpłacą należność do 20 dni przed wybranym szkoleniem

Dostępne terminy szkolenia

Jeśli przegapiłeś termin szkolenia - nie martw się! Jeśli zbierze się grupa min. 10 chętnych osób - ponowimy warsztaty w dogodnym dla Was terminie! (przy większej liczbie chętnych osób, uwzględniamy atrakcyjne rabaty!) Możesz również skorzystać z indywidualnego szkolenia, które odbędzie się we wskazanym przez Ciebie miejscu (cena ustalana indywidualnie - szczegóły pod nr: 722 252 742).

Opinie uczestników o warsztacie

Alicja: Świetne warsztaty! Dobrze zorganizowane, konkretne i baaardzo ciekawe , dodatkowo w miłej atmosferze. Panie prowadzące są super, a z ich zajęć można wiele wynieść i myślę, że będę chętnie wracać ! :))

Karolina: Byłam na dwóch szkoleniach i jestem bardzo zadowolona :-) Świetna atmosfera, dużo ćwiczeń praktycznych, każdy był zaangażowany, nikt nie bał się o nic zapytać, nie było szans nudzić się nawet przez sekundę! ;-) Człowiek po tych warsztatach wychodzi bogatszy o wiedzę praktyczną (o takich rzeczach nie mówią na studiach) i o pozytywną energię do pracy! :-) Prowadząca Joanna – rewelacyjna! ;-)